Liekry

Słowo likier pochodzi od łacińskiego słowa oznaczającego rozpuszczanie lub roztapianie i rozpowszechniło się głównie w Europie. W odniesieniu do likierów używa się również słowa „kordiał”. Oba słowa oznaczają to samo, my jednak będziemy używali słowa likier.


Likiery powstają przez dodanie smaku owoców, ziół, przypraw lub innych roślin do alkoholi takich jak brandy czy whiskey. Większość likierów ma smak słodki. Faktycznie likiery zawierają do 35% cukru (co najmniej 2,5% cukru wagowo)


Do likierów zaliczamy; kremy i brandy o smaku owoców. Kremy zawierają dużo cukru, co decyduje o gęstej konsystencji. Zwykle nazwa likieru wskazuje jego smak.


Liczba likierów istniejących jest niemożliwa do ogarnięcia. Poniżej wskazanych zostało zaledwie kilka likierów używanych do sporządzania kolorowych koktajli.

 

Likiery:

Advocaat
Akvavit
Alize
Amaretto
Anisette
Applejack
Baileys Irish Cream
Benedictine
Black haus
Blue haus
Blue ciracao
Bunratty Made
Calvados
Celtic Crossing
Chambord
Chartreuse
Cocoribe
Conintreau
Creme de cacao
Creme de cassis
Creme de menthe
Creme de noyaux
Cuarenta y tres