Szkocka Whisky

Szkocka whisky pisana bez „e” ma szczególny, dumny smak, co jest rezultatem zarówno doboru składników, jak i sposobu destylacji.


Szkocka whisky musi być destylowana w Szkocji, lecz niekoniecznie tam butelkowana. Niektóre gatunku szkockiej whisky są destylowane w Szkocji, a rozlewane do butelek w innych krajach.
Rodzaje szkockiej whisky.


Produkuje się dwa rodzaje szkockiej whisky: Malt whisky (jęczmienna) oraz whisky zbożowa. Malt whisky dzieli się na cztery grupy w zależności od miejsca położenia geograficznego destylarni.

  • Lowland malt whisky: produkowana na południe od umownej linii łączącej Dundee na wschodzie z Greenock na zachodzie.
  • Highland malt whisky: produkowana na północ od wyżej wymieninej linii.
  • Speyside malt whisky: produkowana w dolinie rzeki Spey. Mimo że whisky ta pochodzi z obszaru należącego do Highland, koncentracja destylarni oraz szczególne warónki klimatyczne decydują o odmiennym charakterze tej whisky.
  • Islay malt whisky: produkowana na wyspie Islay.
  • Każdy rodzaj szkockiej whisky ma swój wyraźnie zdefiniowany charakter, od delikatnej w smaku whisky Lowland do, uważanych za najmocniejsze, mal whisky z wyspy Islay.

    Destylarnie whisky zbożowej (grain whisky) koncentrują się głównie w pasie centralnej Szkocji, w okolicach Glasgow i Edynburga. Poszczególne jej marki mają swój smak, podobnie jak whisky jęczmienne, jednak nie zależy on od położenia geograficznego.

  • Jak się robi szkocką whisky?
  • Popularne marki szkockiej whisky mieszanej
  • Szkocka Single Malt
  • Przechowywanie i podawanie szkockiej whisky
  •