Szkocka Whisky
Szkocka whisky pisana bez „e” ma szczególny, dumny smak, co jest rezultatem zarówno doboru składników, jak i sposobu destylacji.
Szkocka whisky musi być destylowana w Szkocji, lecz niekoniecznie tam butelkowana. Niektóre gatunku szkockiej whisky są destylowane w Szkocji, a rozlewane do butelek w innych krajach.
Rodzaje szkockiej whisky.
Produkuje się dwa rodzaje szkockiej whisky: Malt whisky (jęczmienna) oraz whisky zbożowa. Malt whisky dzieli się na cztery grupy w zależności od miejsca położenia geograficznego destylarni.
- Lowland malt whisky: produkowana na południe od umownej linii łączącej Dundee na wschodzie z Greenock na zachodzie.
- Highland malt whisky: produkowana na północ od wyżej wymieninej linii.
- Speyside malt whisky: produkowana w dolinie rzeki Spey. Mimo że whisky ta pochodzi z obszaru należącego do Highland, koncentracja destylarni oraz szczególne warónki klimatyczne decydują o odmiennym charakterze tej whisky.
- Islay malt whisky: produkowana na wyspie Islay.
Każdy rodzaj szkockiej whisky ma swój wyraźnie zdefiniowany charakter, od delikatnej w smaku whisky Lowland do, uważanych za najmocniejsze, mal whisky z wyspy Islay.
Destylarnie whisky zbożowej (grain whisky) koncentrują się głównie w pasie centralnej Szkocji, w okolicach Glasgow i Edynburga. Poszczególne jej marki mają swój smak, podobnie jak whisky jęczmienne, jednak nie zależy on od położenia geograficznego.
Jak się robi szkocką whisky?
Popularne marki szkockiej whisky mieszanej
Szkocka Single Malt
Przechowywanie i podawanie szkockiej whisky