Piwo - jak powstaje?

Piwo jest napojem alkoholowym, fermentowanym i ważonym z: jęcznienia, ryżu, kukurydzy, chmielu, wody i drożdży. Piwo jes wytwarzane od tysięcy lat, od czasów starożytnego Egiptu. Obecnie istnieją tysiące odmian piwa na całym świecie. W stanach istnieje ponad 900 browarów. Niemcy posiadają ich ponad 1200. A w Polsce? około 100

Jak powstaje piwo?

Warzenie piwa rozpoczyna się od pozyskania czystej wody, kukurydzy i słodu jęczniennego. Słód jęczmienny jest głównym składnikiem tego procesu i dlatego często jest nazywany duszą piwa. Właśnie on nadaje piwu kolor i charakterystyczny smak. Słód przygotowuje się nasączając jęczmień wodą i pozwalając mu kiełkować. Otręby kukurydzy i słód gotuje się i miesza. Powstaje papka, z której odciska się słodką ciecz zwaną brzeczką (pozostałe, stałe składniki sprzedawane są jako pasza). Brzeczkę umieszcza się w kotłach, gdzie jest gotowana i dodaje się do niej chmiel . Jest on odpowiedzialny za bogaty aromat oraz gorzkawy posmak piwa. Następnie brzeczka jest chłodzona i dodaje się do niej drożdże. Rozkładają one cukier na alkohol i dwutlenek węgla, po cztn dodaje się sprężone powietrze. Brzeczka jest następnie umieszczana na ściśle określony czas w zbiornikach fermentacyjnych. Ze względu na rodzaj fermentacji dzielimy piwo na dwa rodzaje: tzw. dolne i górne. Drożdże dodane osiadają na dnie zbiornika po całkowitym rozłożeniu cukru w rezultacie czego powstaje tzw. lagier. Drożdże górne po rozłożeniu cukru unoszą się ku górze zbiornika i powstaje tzw. Ale.

Początki piwa w polsce

Piwo - smaki regionalne i w ogóle w Polsce

Uprzemysłowieie browarnictwa

Początki piwowarstwa w Tychach

Piwne festiwale - Oktoberfest