Wino

Wino jak powszechnie wiadomo powstaje z fermentowanych winogron. Istnieją trzy rodzaje wina: czerwone, białe i różowe. Tradycja wytwarzania wina sięga 7000 roku przed naszą erą.

Podobno pierwszym pantatorem wina był Noe. Uprawiając winne krzewy na zboczach Kaukazu, gdzie znalazł się uratowany z potopu, przypadkiem odkrył odurzające właściwości sfermentowanego soku z winogron. I musi być ziarno prawdy w starej opowieści, ponieważ właśnie w Gruzji znaleziono, jak dotąd najstarsze, pochodzące z siódmego tysiaclecia przed chrystusem, świadectwa wytwarzania wina.

Wina z całego świata


W wytwarzaniu dobrego wina decydującym czynnikiem jest klimat. Aby możliwe było wyhodowanie odpowiednich winogron, lato nie może być zbyt gorące natomiast jesień powinna być chłodna. W zimie i wiosną są niezbędne lekkie deszcze, które latem i jesienią powinny zniknąć. Ostre, mroźne zimy z gradem, szronem i silnym wiatrem mają fatalny wpływ na wzrost winorośli. O typie wina decyduje rodzaj winogron. W określonym klimacie rosną konkretne gatunki winorośli. Sprawę komplikuje dodatkowo fakt, że w uprawie winorośli dużą rolę odgrywa gleba regionu. Jeśli więc nawet klimat określonych regionów Kalifornii i Francji jest idealny dla uprawy np. chardonnay to gleba tych regionów wpływa na winogrona tak silnie że wina produkowane z tych winogron różnią się od siebie zasadniczo.

Wiele win zawdzięcza swoją nazwę gatunkowi winogron z których są produkowane. Poniżej list najpopularniejszych win nazwanych w ten sposób:

BARBERA : WŁOCHY

CABERNET SAUVIGNON: FRANCJA, USA

CHARDONNAY: FRANCJA, USA, ARGENTYNA, AUSTRALIA, AMERYKA POŁUDNIOWA

CHENIN BLANC: FRANCJA, USA

CAMAY: FRANCJA, USA

GEWURZTRAMINER: NIEMCY

GRENACHE: FRANCJA, USA

MERLOT: FRANCJA, USA, AMERYKA POŁUDNIOWA

PINOT NOIR: FRANCJA, USA

REISLING: NIEMCY, USA, FRANCJA

SAUVIGNON BLANC: FRANCJA, USA

SEMILLON: FRANCJA, USA, AUSTRALIA

ZINFANDEL: USA