Whiskey - jak powstaje?

Whiskey jest destylowana ze zboża. Od rodzaju ziarna zależy jej rodzaj. Po żniwach zboże jest sortowane i przechowywane. Następnie robi się z niego mąkę i gotujem aby rozpuścić skrobię; dodanie słodu powoduje przemianę skrobi w cukier. Powstała masa jest schładzana i pompowana do zbiorników fermentacyjnych. Kolejnym etapem jest dodanie drożdży. W wyniku fermentacji powstaje mieszanka resztek ziarna, wody i drożdży oraz alkoholu. jest ona pompowana do kotła destylacyjnego gdzie alkohol wyparowuje pod wpływem gorąca. Jego opary są gromadzone, schładzane, kondensowane i odcedzane. Otrzymujemy w ten sposób młodą, wysokoprocentową whiskey. Wlewa się ją do zbiorników, a następnie rozcieńcza wodą i rozlewa do beczek. Są one przechowywane w magazynach dla osiągnięcia odpowiedniego wieku trunku. Z beczek whiskey jest przelewana do butelek. W przypadku whiskey mieszanej (blended), z kanadyjską włącznie, miesza się różne rodzaje whiskey i alkoholi zbożowych.