Brandy

Termin „Brandy” pochodzi od holenderskiego „brandewijn”, oznaczającego przypalone wino. Produkt taki w Niemczech nazywany był „branntwein” lub „winbrand”, we Francji „brandevin”, w Anglii zaś „brandywine”. Obecnie określenie to uległo skróceniu do brandy. Brandy jest produkowana w większości krajów wytwarzających wina.

Czym jest brandy?

Brandy jest otrzymywana w procesie destylacji wina lub owoców, a następnie poddawana dojrzewaniu w dębowych beczkach. Gatunki brandy produkowane w różnych krajach różnią się od siebie. Gleba, klimat, rodzaj winogron, metody produkcji i sposób mieszania nadają każdemu gatunkowi unikalny smak i styl.
Proces produkcji brandy składa się z czterech etapów: fermentacji winogron, destylacji, dojrzewania oraz mieszania przez mistrza mieszalnika.

Amerykańska Brandy.


Brandy pojawiła się w Kliforni ponad 200 lat temu, za sprawą hiszpańskich misjonarzy. Znaczna część produkcji amerykańskiej brandy powstaje w dolinie San Joaquin, dzięki odpowiedniej glebie, klimatowi oraz wodzie. Kalifornia produkuje większość amerykańskiej brandy, a każda kalifornijska brandy dojrzewa co najmniej przez dwa lata.

 

Najsłynniejsze marki brandy.

Carneros Alambic: klifornia

(alambic oznacza brandy destylowaną w szczególnego rodzaju kotle który różni się od kotłów kolumnowych)

Asbach Uralt - Niemcy

Aztec de oro - Meksyk

Carlos I - Hiszpania

Don pedro - Meksyk

Fellipe II - Hiszpania

Metaxa - Grecja

Stock 84 - Włochy