BrandyTermin „Brandy” pochodzi od holenderskiego „brandewijn”, oznaczającego przypalone wino. Produkt taki w Niemczech nazywany był „branntwein” lub „winbrand”, we Francji „brandevin”, w Anglii zaś „brandywine”. Obecnie określenie to uległo skróceniu do brandy. Brandy jest produkowana w większości krajów wytwarzających wina. Czym jest brandy?Brandy jest otrzymywana w procesie destylacji wina lub owoców, a następnie poddawana dojrzewaniu w dębowych beczkach. Gatunki brandy produkowane w różnych krajach różnią się od siebie. Gleba, klimat, rodzaj winogron, metody produkcji i sposób mieszania nadają każdemu gatunkowi unikalny smak i styl. Amerykańska Brandy.
|
---|
Najsłynniejsze marki brandy.Carneros Alambic: klifornia (alambic oznacza brandy destylowaną w szczególnego rodzaju kotle który różni się od kotłów kolumnowych) Asbach Uralt - Niemcy Aztec de oro - Meksyk Carlos I - Hiszpania Don pedro - Meksyk Fellipe II - Hiszpania Metaxa - Grecja Stock 84 - Włochy
|