Tequila

Historia tequili sięga roku 1000 naszej ery i cywilizacji Azteków. Zaczęło się od mlecznego drinka z agawy, zwanego pulque. Od XVII wieku, zgodnie z meksykańskim prawem, tequila jest wytwarzana w określonym regionie, znanym jako Tequila, leżącym w stanie Jalisco. Suche, wulkaniczne gleby pogórza Sierra Madre są kolebką największych producentów tequili.

Tequilę produkuje się z miąższu określonego gatunku agawy, Agave tequilana Weber, odmiany niebieskiej. Miąższ ten nazywany jest głową lub piną, waży zwykle od 40 do 75 kg. Głowa jest poddawana działaniu pary i rozwarstwiona dopóki nie wypłynie z niej sok. Jest on mieszany z cukrem z trzciny cukrowej oraz drożdżami i fermentowany przez dwa do trzech dni. Sfermentowany sok jest dwukrotnie destylowany w tradycyjnych miedzianych kotłach, aż osiągnie 90% mocy lub więcej. Tequlina musi zawierać minimum 51% destylatu z niebieskiej agawy.