Dżin

Dżin jest destylowanym alkoholem zbożowym, doprawionym do smaku wyciągami roślinnymi, głównie z jagód jałowca. Pierwsi zaczęli produkować dżin Holendrzy, i robią to od końca XVI wieku.


Receptura dżinu została opracowana przez Franciscusa de la Boe (Dr Sylviusa). Było on profesorem medycyny i fizyki na Uniwersytecie w Lejdzie. Używał eliksiru z jagód jałowca zwanego z francuska genievere. Uważał on, że jagody jałowca działają leczniczo w przypadku dolegliwości nerek i pęcherza moczowego.


Angielscy żołnierze wracający z wojny w Niderlandach, którzy próbowali eliksiru, nazwali go „holenderską odwagą”. Po przywiezieniu receptury do Anglii, zmieniono nazwę napoju na „gen”, a później „gin”. Wkrótce dżin stał się narodowym drinkiem w Anglii i w samym tylko Londynie podaje go ponad 7000 lokali.

 

 

Rodzaje dżinu:

Londyn Dry Gin
Dutch gin lub Holland Gin
Dżin kolorowy